در این مقاله قصد داریم تا به معرفی انواع ال ای دی و کاربردهای آنها بپردازیم، تا شما عزیزان آشنایی بیشتر و کامل تری با این قطعات داشته باشید و بدانید که هر یک از آنها در چه تجهیزات و وسایلی مورد استفاده قرار میگیرند. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.
آشنایی با انواع ال ای دی و کاربردهای آنها
تجهیزات ال ای دی جزء آن دسته محصولاتی هستند که با ورود خود به بازار تحول عظیمی را ایجاد کردند.
نام دیگر این محصولات “دیود نورافشان” یا “دیود نورانی” است، که برای آشنایی بیشتر میتوانید به مقاله فناوری فتودیود نیز مراجعه نمائید. مصارف آنها تنها محدود به موارد خانگی نمی شود بلکه در خطوط تولیدی و صنایع نیز نقش مثمر ثمری دارند. در ادامه قرار است بیشتر با این محصولات آشنا شویم.
گذری بر تاریخچه این تجهیزات
نخستین لامپ LED در دهه 60 میلادی به شکل صنعتی و با رنگ های محدود تولید شد. اما به مرور زمان، ضمن افزایش طیف رنگی، از لحاظ توان نوری نیز ارتقا پیدا کردند. به علاوه طول عمر آنها نیز بیشتر شد.
تمامی این آپشن ها باعث شد تا مصرف کنندگان بیش از پیش به خرید این محصولات ترغیب شوند. جاده پیشرفت این تجهیزات در نهایت به جایی کشیده شد که امروزه شاهده تولید انواع آنها با کاربردهای مختلف هستیم.
اگر قصد خرید این محصولات را دارید بایستی با انواع آنها آشنا شوید تا بتوانید با دیدی باز محصولی متناسب با نیازتان را خریداری نمایید.
آشنایی با انواع ال ای دی و کاربردهای آنها
1_ نمونه های معمولی
اغلب فرم استوانه یا مکعب دارند و پایه های آنها بلندتر از سایر نمونه ها می باشد. شامل انواع تک رنگ، هفت رنگ، سه رنگ و سفید هستند.
از آن جایی که جزء اولین نمونه های تولیدی بودند پس نمی توان انتظار توان نوری بالایی از آنها داشت. این محصولات را در اصطلاح با نام DIP نیز می شناسند. یعنی می توانیم آنها را بر روی بردهای واجد حفره لحیم کنیم.
2_ POWER LED
این LED مشابه نمونه پیشین واجد انواع تک رنگ، سفید و هفت رنگ است. شما می توانید آنها را در نمونه های یک وات و سه وات خریداری نمایید.
از لحاظ توان نوردهی و عمر مفید، بهتر از نمونه های معمولی عمل کرده و قادر هستند نوری حدود صد الی 110 لومن بر وات را تولید کنند. البته در لامپ هایی که اخیراً تولید می شوند این توان تا 130 ، 160 الی 180 نیز فراهم شده است.
به منظور پیشگیری از سوختگی این ال ای دی عموما از قطعه ای به نام HEAT SINK جهت کاهش گرما کمک گرفته می شود. بر طبق حجم جریان و مصرف انرژی، بر روی برد، همراه آنها درایورهای مناسب نیز نصب می گردد.
زمانی که شدت نور برای کاربر اهمیت نداشته باشد این نمونه ها گزینه مناسبی هستند. به عبارتی کاربرد آنها در فضاهایی است که نیاز به ایجاد نور یکنواخت داشته باشید مثل اتاق مطالعه، سالن های اداری کوچک و …
POWER LED
3_ SMD LED
کلمه SMD مخفف عبارت SURFACE MOUNT DEVICE است. این عبارت به معنای “تجهیز تعبیه شده بر روی سطح” می باشد. وجه تمایز این LED با نمونه پاور در این است که از لحاظ حجمی کوچکتر شده اند. همچنین پایه های آن ها نیز کوتاه تر ساخته شده است. آنها را به شکل مربع یا مستطیل طراحی می کنند.
شما می توانید آنها را در انواع سایز ها مثل SMD0805، SMD1206، 3528 و …. از وبسایت فروشگاهی پیشرو تلاشگران به صورت آنلاین خریداری نمایید.
نمونه دیگری از این لامپ ها نیز با نام POWER SMD تولید شدند. این نمونه ها بسیار کوچک هستند و بر روی صفحه ای با متریال آلومینیوم تعبیه می شوند. سپس با کمک سیم نازکی از جنس طلا و به شکل سری به یکدیگر اتصال می یابند. در نهایت با کمک آنها می توان مجموعه ای از LED با توان بالا را ایجاد نمود.
نمونه های اس ام دی از لحاظ اتلاف انرژی گزینه معقول و به صرفه ای هستند. توان نوردهی آنها بین بازه 110 الی 140 لومن بر وات تخمین زده شده است. این LED پرتاب نوری بسیار خوبی دارد لذا در سالن های بزرگ مثل رستوران، آمفی تئاتر و مجتمع های تجاری کاربردی خواهد بود. همچنین می توان آن را به شکل توکار در نورپردازی ها و دکوراسیون داخلی استفاده نمود. مزایای استفاده از این محصولات:
- کاهش اتلاف انرژی
- کمتر شدن مصرف قلع
- کاهش ابعاد مدارهای چاپی به علت سایز کوچک آنها
- عدم نیاز به دخالت انسان برای تولید
4_ COB LED
کلمه COB مخفف واژه CHIPS ON BOARD می باشد. این عبارت به معنی “چیپ نصب شده بر روی برد” است. این واژه خود به تنهایی می تواند این ال ای دی را توصیف کند. این قطعات در سایز های بسیار کوچک و با توان نسبتاً کم تولید می شوند سپس بر روی یک برد تعبیه خواهند شد. شاید از لحاظ جایگیری این نمونه ها بسیار شبیه به اس ام دی باشند اما وجه تمایز آنها این است که؛ در نمونه های اس ام دی قطعات با کمک رشته نازکی از جنس طلا به هم وصل می شدند؛ اما در این نمونه ها ال ای دی ها بر روی یک چیپ اجرا می شوند.
MCOB LED
نوع دیگری از این لامپ ها با نام MCOB LED تولید می شوند. در این وضعیت LED ها به شکل چندین چیپ بر روی یک برد سوار می شوند. به این شکل مجموعه ایجاد شده توان بیشتری خواهد داشت لذا نور تولیدی نیز به مراتب بیشتر از قبل خواهد بود.
در ابتدا این کار با هدف کاهش هزینه های تولیدی برای مصرف کنندگان انجام گرفت. اما در نهایت تولیدکنندگان به این نتیجه رسیدند که با اجرای چنین حالتی نه تنها راندمان کاهش پیدا نمی کند بلکه حتی توان نوردهی نیز در این وضعیت بیشتر شده است.
اما از لحاظ ظاهری این نمونه ها شکلی دایره ای دارند. از مشخصه های بارز آنها این است که به خوبی می توانند نور را در اطراف خود پخش کنند. به علاوه نسبت به نمونه های پاور حرارت کمتری تولید می کنند. با این تفاسیر هیت سینک هایی با سایز کوچک تر نیز برای این ال ای دی کفایت خواهد کرد.
این LED از لحاظ سایزی نسبتا بزرگ است لذا برای نورپردازی به شکل SPOT LIGHT و FLOOD LIGHT گزینه مناسبی نخواهد بود.
اما به علت توان نوردهی بالا در فضاهایی با متراژ زیاد و یا روباز بسیار کاربردی هستند. در فضاهایی مثل پارک، پارکینگ و خیابان قابلیت نصب دارند و می توان از مزایای آنها بهره گرفت.
ضمنا در قیاس با نمونه های اس ام دی حساسیت کمتری به حرارت دارند. پس برای نصب در محیط های گرم گزینه معقول تری محسوب می شوند.
در پایان این مقاله امیدواریم که مطالب ارائه شده درباره انواع ال ای دی و کاربردهای آنها برای شما عزیزان مفید بوده باشد. اما اگر قصد خرید قطعات الکترونیکی کمیاب و با کیفیت را دارید، و یا در صورت نیاز به سفارش سایر قطعات از جمله خرید خازن، خرید مقاومت، خرید و سفارش انواع قطعات نورانی، میکروکنترلر و موارد دیگر میتوانید از وبسایت فروشگاهی ما دیدن فرمائید.