مقالات

انواع مقاومت ها

انواع مقاومت ها در بازار وجود دارند. مقاومت‌‌ها یا resistors  یکی از پرکاربردترین قطعات در مدارهای الکترونیکی هستند. انواع مختلفی از مقاومت‌ها در دسترس بوده که خواص متفاوتی دارند و به روش‌های مختلف در مدارهای گوناگون استفاده می‌شوند. مقاومت‌ها به طور متنوع در ساخت تجهیزات الکترونیکی به کار می‌روند. در واقع مقاومت احتمالاً رایج‌ترین نوع قطعه الکترونیکی است که در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی نصب می‌شود.

انواع مقاومت ها و کاربرد‌های آن‌ها

تعداد زیادی از انواع مختلف مقاومت‌ وجود دارد که می‌توان خرید و استفاده کرد. خواص این مقاومت‌های مختلف متفاوت است و به کار بردن نوع خاصی از این وسیله الکترونیکی برای هر طراحی خاص کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنید که بهترین بازده به دست می‌آید. اگرچه بسیاری از مقاومت‌ها کاربرد‌های مختلفی دارند، اما می‌توانید برای هر مدار خاص یک نوع ویژه از این وسیله الکترونیکی را استفاده کنید. در این مقاله انواع مختلف مقاومت را آورده‌ایم و درباره ویژگی‌های آن‌ها صحبت کرده‌ایم پس با ما همراه باشید.

انواع مقاومت ها

مقاومت چیست؟

مقاومت تقریباً در تمام مدارهای الکترونیکی و بسیاری از مدارهای الکتریکی استفاده می‌شود. مقاومت‌ها همان طور که از نامشان مشخص است در برابر جریان الکتریسیته مقاومت می‌کنند و این عملکرد اصلی آن‌ها در مدار‌ها است.

نکته در مورد مقاومت: مقاومت یکی از عوامل کلیدی مورد استفاده در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی است.

 مقاومت ویژگی موادی است که در برابر جریان الکتریسیته مقاومت می‌کنند  و قانون اهم بر آن حاکم است. دو علامت مدار اصلی (برای نشان دادن مقاومت) برای ترانزیستور‌ها استفاده می‌شود. قدیمی‌ترین علامت هنوز به طور گسترده در آمریکای شمالی استفاده می‌شود و از یک خط دندانه دار تشکیل شده است که نشان دهنده سیم مورد استفاده در یک مقاومت است. نماد دیگر مدار انواع مقاومت‌ها یک مستطیل کوچک است و اغلب به آن نماد ترانزیستور بین المللی می‌گویند و بیشتر در اروپا و آسیا کاربرد دارد.

اهم چیست؟

واحد مقاومت اهم است که با علامت  Ω  نشان داده می‌شود و مقادیر ترانزیستور ممکن است بر حسب اهم هزاران اهم یا کیلو اهم یا kΩ  و میلیون‌ها اهم، مگا اهم یا MΩ   باشند. وقتی روی مدارها 10k  نوشته می‌شود ممکن است به معنای 10 کیلو اهم اهم خوانده شود. علامت امگا اغلب حذف می‌شود و نقطه اعشار با ضرب کننده جایگزین می‌شود. انواع مختلفی از ترانزیستورها وجود دارد. برخی برای کاربردهای خاص مانند استفاده به عنوان مقاومت‌های متغیر هستند، برخی دیگر برای محدودیت کردن نوسانات استفاده می‌شوند، در حالی که برخی دیگر مقاومت متغیر با دما را ارائه می‌دهند. همه این ویژگی‌ها کاربردی هستند. با این حال برای مقاومت‌های ثابت ویژگی های مختلفی وجود دارد که باید آن‌ها را تک تک بررسی کنیم.

چه ویژگی‌هایی از ترانزیستورها را باید در نظر گرفت؟

اگرچه مقاومت واقعی قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است، سایر ویژگی‌ها نیز باید در نظر گرفته شوند. اتلاف نیرو، نویز، اندوکتانس، پایداری حرارتی و تعدادی از ویژگی‌های دیگر ممکن است بر عملکرد مداری که در آن مقاومت استفاده می‌شود تأثیر داشته باشد. مواد مختلف و ساختارهای مختلف درون مقاومت می‌توانند تاثیر زیادی روی ویژگی‌های آن داشته باشند. اولین دسته بندی اصلی که می‌توان انواع مختلف مقاومت را در آن قرار داد، ثابت یا متغیر بودن آن‌ها است.

معرفی انواع مقاومت ها:

مقاومت‌های ثابت

 ترانزیستور‌های ثابت پرمصرف‌ترین انواع مقاومت ها هستند. آن‌ها در مدارهای الکترونیکی برای تنظیم شرایط مناسب در مدار استفاده می‌شوند. مقادیر آن‌‌ها در مرحله طراحی مدار تعیین می‌گردد و نباید برای تنظیم مدار نیاز به تغییر داشته باشند.

 انواع مختلفی از مقاومت ثابت وجود دارد:

ترانزیستور ترکیب کربن

 ترانزیستور ترکیب کربن نوعی از انواع مقاومت ها است که زمانی بسیار رایج بود اما اکنون به ندرت استفاده می‌شود زیرا اشکال جدیدتر مقاومت عملکرد بهتری دارند و کوچک‌تر و همچنین ارزان‌تر هستند. مقاومت‌های ترکیب کربن با مخلوط کردن گرانول‌های کربن با یک چسب که سپس به یک میله کوچک تبدیل می‌شود، درست می‌شوند. این نوع مقاومت با استانداردهای امروزی بزرگ است و کاربردی ندارد. ضریب دمای منفی زیادی در این مقاومت‌ها دیده می‌شود. این ترانزیستور‌ها همچنین به علت تغییرات غیرقابل برگشت شدید و نامنظم در مقاومت به دنبال گرما یا استفاده طولانی بازده بالایی نداشتند. علاوه بر این، ماهیت دانه‌ای کربن و بایندر منجر به ایجاد سطوح بالای نویز در هنگام جریان می‌شود.

مقاومت فیلم اکسید فلز

 این نوع ترانزیستور اکنون پرمصرف‌ترین نوع مقاومت است. این نوع مقاومت به جای استفاده از یک فیلم کربن، از یک فیلم اکسید فلزی که روی یک میله سرامیکی قرار گرفته است تشکیل شده است. مانند فیلم کربن، مقاومت را می‌توان با برش یک بیشه مارپیچ در فیلم تنظیم کرد. فیلم با استفاده از یک پوشش اپوکسی منسجم محافظت می‌گردد. این نوع مقاومت دارای ضریب دمایی در حدود منفی یا مثبت 15 قسمت در میلیون در درجه سانتیگراد است که عملکرد بسیار بهتری نسبت به مقاومت‌های کربنی دارد.

 علاوه بر این، این نوع مقاومت را می‌توان با تلرانس بسیار نزدیکتر، 5% یا حتی 2% استاندارد، با نسخه های 1% موجود در بازار پیدا کرد. این قطعه همچنین سطح نویز بسیار پایین‌تری نسبت به انواع مقاومت های کربنی دارند، اما عمدتاً جایگزین انواع مقاومت ها که فیلم فلزی هستند شده است.

مقاومت فیلم اکسید فلز

مقاومت فیلم فلزی بسیار شبیه به مقاومت فیلم اکسید فلز است. از نظر ظاهری بسیار شبیه هستند  و عملکرد آن‌ها نیز تقریبا یکسان است. به جای استفاده از یک فیلم اکسید فلزی، این نوع مقاومت از یک فیلم فلزی تشکیل شده است. ممکن است از فلزاتی مانند آلیاژ نیکل استفاده شود. مقاومت فیلم فلزی سربدار،  نوعی ترازیستور فیلم فلزی است که در مواقعی که به مقاومت سربی نیاز است بیشترین کاربرد را دارد.

قطعات الکترونیکی

 

مقاومت‌های متغیر

 این مقاومت‌ها از یک عنصر مقاومت ثابت و یک لغزنده تشکیل شده‌اند که به عنصر مقاومت اصلی ضربه می‌زند. این سه اتصال به قطعه می‌دهد: دو اتصال به عنصر ثابت و سومی لغزنده است. به این ترتیب اگر از هر سه اتصال استفاده شود، قطعه به عنوان یک تقسیم کننده پتانسیل متغیر عمل می‌نماید. در ترانزیستور متغیر، اتصال به نوار لغزنده و یک سر آن برای ارائه مقاومت متغیر وجود دارد. مقاومت‌ها و پتانسیومترهای متغیر به طور گسترده برای کنترل موارد زیادی در مدار استفاده می‌شوند.

همه چیز از کنترل‌های صدا در رادیو و لغزنده در میکسرهای صوتی گرفته تا مناطقی که مقاومت متغیر مورد نیاز است. به طور دقیق مقاومت متغیر، یک پتانسیومتر جزئی است که در آن یک مقاومت ثابت وجود دارد که دارای یک نوار لغزنده برای ایجاد یک تقسیم پتانسیل از ولتاژ در بالا است. یک مقاومت متغیر همیشه ثابت است، اما با لغزنده متصل به یک سر مقاومت به شکلی که مقاومت متغیر را می‌سازد‌

مقاومت سیم پیچ

این نوع مقاومت عموماً برای کاربردهای توان بالا در نظر گرفته شده است. این ترانزیستور‌ها با سیم پیچی با مقاومت بالاتر از حد معمولی (سیم مقاومتی) روی یک سیم پیچ ساخته می‌شوند. انواع گران‌تر روی یک قالب سرامیکی پیچیده شده و ممکن است با مینای شیشه‌ای یا سیلیکونی پوشانده شوند. این نوع مقاومت برای توان‌های بالا مناسب است. این ترانزیستور سطح بالایی از بازده را در توان‌های زیاد همراه با سطح نسبتاً پایین ضریب دمایی نشان می‌دهد.

 اگرچه این به تعدادی از عوامل از جمله مقاومت قبلی، سیم مورد استفاده و… بستگی دارد. مقاومت‌های سیم پیچ اغلب برای کاربردهای با قدرت بالا در نظر گرفته می‌شوند.، برخی از آن‌‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توان آن‌اا را بر روی یک هیت سینک نصب کرد تا اطمینان حاصل شود که برق در فلزات پخش می‌گردد. با توجه به ماهیت این قطعات، آن‌ها برای کار در فرکانس‌های پایین مناسب نیستند، اگرچه با سیم پیچی قسمت‌های سیم مقاومت در جهات مختلف می‌توان اندوکتانس را تا حدودی کاهش داد. انواع مقاومت‌ها مانند مقاومت سیم پیچ کاربرد‌های زیادی در عصر جدید دارند.

مقاومت های نصب سطحی

 ترانزیستور‌های نصب سطحی یا SMT ها  یکی از قطعات اصلی مورد استفاده در مدار‌های الکترونیکی است.  مقاومت‌ نصب سطحی یا SMT  از فناوری‌های مشابه سایر ترانزیستور‌ها استفاده می‌کنند، اما در قالب نصب سطحی عمل می‌نمایند. در حالی که اکثر مقاومت‌ها، ترانزیستور‌های ثابت استاندارد یا مقاومت‌های متغیر هستند، تعدادی از انواع مقاومت‌های دیگر نیز وجود دارند که کاربردهای  تخصصی دارند.

مقاومت وابسته به نور/ مقاومت نوری

 ترانزیستور‌ها یا مقاومت‌های وابسته به نور، مقاومت خود را با میزان نور تغییر می‌دهند. آن‌ها در تعدادی از کاربردهای حسگر استفاده می‌شوند و در بسیاری از موارد یک وسیله بسیار مقرون به صرفه هستند. مقاومت‌های وابسته به نور در پاسخگویی به تغییرات نور تاخیر دارند، اما ارزان و آسان برای استفاده هستند.

قطعات الکترونیکی

ترمیستور

همان طور که از نام آن مشخص است، ترمیستورها مقاومت‌های حساس به حرارت هستند. مقاومت ترمیستور با دما تغییر می‌کند. برخی دارای ضریب دمایی منفی هستند که ترمیستورهای NTC  نامیده می‌شوند و برخی دیگر دارای ضریب دمایی مثبت هستند کا ترمیستورهای PTC  نامیده می‌شوند.

واریستور

  واریستورها به اشکال مختلفی در دسترس هستند. اساساً این قطعات الکترونیکی مقاومت خود را با ولتاژ اعمال شده تغییر می‌دهند در نتیجه برای محافظت در برابر ضربه و نوسانات استفاده می‌کنند. اغلب ممکن است آن‌ها را به عنوان موویستورها توصیف کنند، که برگرفته از Oxide Metal Varistor است. واریستورها ترانزیستور‌هایی هستند که به طور گسترده در مدار‌ها برقی محافظت‌شده گذرا یا افزایشی استفاده می‌شوند و این انواع مقاومت‌ها برای محافظت از رایانه‌ها نیز کاربرد دارند. باید به خاطر داشت که هر بار که از وریستور جریان عبور می‌کند، ویژگی‌‌های آن کمی تغییر می‌کند.

سخن آخر درباره انواع مقاومت ها

اگرچه ممکن است ترانزیستور‌ها به عنوان اجزای الکترونیکی ساده‌ای در نظر گرفته شوند، تعدادی پارامتر وجود دارد که باید هنگام انتخاب نوع مقاومت صحیح در نظر بگیرید. پارامترها جدا از مقاومت مهم هستند. مقاومت در برابر ولتاژ، اتلاف توان و نوع واقعی مقاومت، همگی بر عملکرد تأثیر دارند. با وجود انواع ترانزیستور‌ در دسترس، لازم است نوع صحیح را برای هر کاربرد خاصی انتخاب کنید. به این ترتیب می توان بهترین بازده را تضمین کرد. شما همراهان گرامی برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما در بخش ارتباط با ما در تماس باشید.

قطعات الکترونیک

1 دیدگاه در “انواع مقاومت ها

  1. Mark گفت:

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *