معرفی انواع ال سی دی گرافیکی و آشنایی با کاربردهای آن
فروشگاه اینترنتی پیشرو تلاشگران به عنوان یکی از معتبرترین فروشگاه ها در زمینه فروش آنلاین قطعات الکترونیک از جمله انواع خازن، میکروکنترلر، ترانزیستور، قطعات صوتی و قطعات نورانی و انواع ال سی دی گرافیکی و کاراکتری فعالیت گسترده ای در این زمینه دارد.
لطفا در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع ال سی دی گرافیکی و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید.
تعریف ال سی دی
ماده ای که نه جامد است و نه مایع، پیشرفتی شگرف در زمینه نمایش اطلاعات پدید آورد. ال سی دی یا همان صفحه نمایش کریستال مایع ارتباطی عجیب میان انسان و ماشین و انسان ها با یکدیگر ایجاد کرد. ال سی دی انواع متفاوتی دارد. یکی از انواع ال سی دی های تولید شده جی ال سی دی یا ال سی دی گرافیکی می باشد.
ال سی دی گرافیکی پا را از نمایش تعداد محدودی کاراکتر مشخص فراتر گذاشت و امکان نمایش تصاویر و متن ها را در ابعاد بزرگتر فراهم کرد. این دسته از ال سی دی ها جزو پرکاربرد ترین و شناخته شده ترین نمایشگر ها در ساخت و طراحی ماشین آلات و تجهیزات هستند. ال سی دی های گرافیکی در ابعاد و رنگ های متنوعی تولید می شوند و انواع مختلفی دارند.
ال سی دی گرافیکی چیست؟
جی ال سی دی یکی از انواع نمایشگر های موجود در بازار می باشد که به خاطر داشتن تعداد پیکسل بیشتر نسبت به انواع کاراکتری کیفیت تصویر بالاتری دارد. تعداد پایه های جی ال سی دی ها معمولا 20 عدد می باشد. به دلیل کیفیت بالاتر نمایش و همچنین نمایش تصاویر دلخواه، این ال سی دی ها در دستگاه های پیشرفته تری استفاده می شوند. استفاده از ال سی دی گرافیکی در گوشی های نسل اولی و همچنین برخی دستگاه های پزشکی، سیستم های صوتی و تصویری و ….. بسیار متداول می باشد. رنگ پس زمینه جی ال سی دی تقریبا مشابه ال سی دی کاراکتری بوده و در رنگ های سبز و آبی کاربرد به نسبت بیشتری دارد.
انواع ال سی دی گرافیکی
ال سی دی های گرافیکی در ابعاد و اندازه های متفاوتی مانند 240*128، 128*64 و غیره تولید و عرضه می شوند. جی ال سی دی اساسا برای نمایش بهتر و با کیفیت بالاتر تصاویر ساخته شده است. طراحی و ساخت این نوع نمایشگر ها برای برطرف کردن محدودیت های ال سی دی های کاراکتری صورت گرفت. تعداد پیکسل های جی ال سی دی بالاتر بوده و مختصات هر پیکسل برای نمایش یک تصویر مشخص می باشد.
در ال سی دی های گرافیکی کنترل کردن و دادن اطلاعات به نمایشگر توسط یک تراشه به نام کنترلر صورت می گیرد. کنترلر برای هر ال سی دی می تواند متفاوت باشد و همین امر باعث تنوع در مدل های مختلف جی ال سی دی می شود. ال سی دی های گرافیکی با توجه تعداد پیکسلی که دارند می توانند بیش از یک کنترلر داشته باشند. هر ال سی دی گرافیکی دارای یک رم داخلی می باشد که ظرفیت این رم وابسته به اندازه و ابعاد جی ال سی دی می باشد.
در میان انواع ال سی دی های گرافیکی موجود در بازار ال سی دی گرافیکی 64*128 کاربرد بیشتری دارد. البته برای انتخاب و خرید ال سی دی گرافیکی باید به نوع کاربری مورد نیاز دقت کرد و سایز مورد نظر را انتخاب کرد. جی ال سی دی ساختار پیچیده تری نسبت به ال سی دی های نسل قبل دارد و همین امر باعث شده کار با آن دشوارتر از ال سی دی های کاراکتری باشد. ال سی دی های گرافیکی قیمت مناسبی دارند. به همین دلیل در گوشی های نسل اول مانند نوکیا مخصوصا گوشی های ارزان قیمت استفاده شده اند.
کاربرد ها
یکی از کاربرد های اصلی ال سی دی های گرافیکی در ساخت گوشی های ارزان قیمت نسل اولی می باشد. به دلیل قیمت پایین این نمایشگرها، استقبال مناسبی از آن ها برای ساخت گوشی های نوکیا شد. گوشی نوکیا 1100 که برای همه افراد شناخته شده است یکی از گوشی هایی است که از ال سی دی گرافیکی در ساخت آن استفاده شده است. یکی دیگر از کاربرد های انواع ال سی دی های گرافیکی در ساخت نمایشگر های تجهیزات پزشکی مانند فشارسنج های دیجیتالی و غیره می باشد. کاربرد دیگر ال سی دی گرافیکی در ساخت و طراحی دستگاه های امنیتی و دستگاه های پوز می باشد. با همه این دستگاه ها در زندگی روزمره سروکار داشته ایم ولی شاید تا کنون اطلاعی از نوع نمایشگر آن نداشتیم.
همچنین در ساخت برخی از دستگاه های صنعتی از ویژگی های ال سی دی گرافیکی بهره گرفته شده است. قیمت مناسب ال سی دی گرافیکی و کیفیت بهتر آن نسبت به انواع ال سی دی کاراکتری، از دلایل اصلی انتخاب آن برای سازندگان دستگاه های متفاوت می باشد.
استفاده از ال سی دی گرافیکی در ساخت گوشی نوکیا
امروزه ال سی دی های گرافیکی با قابلیت لمسی بودن در حال ساخت و طراحی هستند. علاوه بر این نرم افزار های جدید در حال توسعه و پیشرفت هستند تا کارهای پیچیده قبلی، تنها با چند کلیک ساده انجام شوند. در ال سی دی های گرافیکی تعداد و محل پیکسل ها مشخص می باشد و با فعال یا غیرفعال شدن هر پیکسل تصاویر روی نمایشگر پدید می آیند.
ویژگی ها
ویژگی های کلی ال سی دی های گرافیکی شامل موارد زیر می باشند:
- صفحه نمایش این LCD به صورت رنگی یا تک رنگ می باشند.
- این نوع ال سی دی دارای نور پس زمینه یا فاقد آن می باشند.
- دارای مصرف انرژی بسیار پایین هستند.
- توسط چیپ ست ها یا کنترلر های داخلی هدایت می شوند.
- در ابعاد و اندازه های کوچک تا بزرگ می باشند.
- می توانند برای متن و یا تصاویر استفاده شوند.
- برای پشتیبانی از عملیات گرافیکی نیاز به حافظه داخلی دارند.
کنترلر های ال سی دی های گرافیکی نیز در انواع مختلفی طراحی و ساخته می شوند که برای هر ال سی دی متفاوت می باشند. ال سی دی گرافیکی علاوه بر تصاویر و متن های متنوع، قابلیت نمایش انیمیشن های ساده را نیز دارد که باعث تمایز و ارتقا سطح آن از ال سی دی های کاراکتری می گردد.
قیمت
در بررسی قیمت ال سی دی گرافیکی به چند نکته باید توجه داشت. علاوه بر شرکت سازنده و ابعاد ال سی دی، میزان ظرفیت رم داخلی، تعداد پیکسل و نوع کنترلر موجود در ال سی دی گرافیکی تعیین کننده قیمت نهایی آن می باشند.
در پایان با توجه به مطالب گفته شده، شما همراهان گرامی برای آگاهی از تفاوت ال سی دی گرافیکی و کاراکتری میتوانید به مقاله ای با همین عنوان مراجعه نمائید.